Агроминистерството ще работи по Кодекс за ...


Агроминистерството ще работи по Кодекс за  ...
Агроминистерството ще работи по Кодекс за земята през 2016 г.

Агроминистерството ще работи по Кодекс за земята през 2016 г., съобщи на пресконференция министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

При кодифицирането на поземленото законодателство ще трябва да бъде взет предвид и представеният в министерството доклад на Световната банка за сектора на хидромелиорациите. Очаква се препоръките да бъдат включени в Кодекса, обясни министърът.

Докладът на експертите на банката трябва да бъде приет от парламента.

За разширяването на напоителната инфраструктура са необходими законодателни промени, твърдят от агроминистерството. Амбицията е те да са готови в средата на годината.

На отчет за свършеното през 2015 г. Десислава Танева припомни някои от направените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), който бе многократно изменян в последните 12 месеца.

Тя посочи въведеното изискване получателите на евросубсидии за декар обработваема земя да имат правно основание – например акт за собственост или договор на аренда за нивите. Това намали заявените за подпомагане ниви с 4,5%, заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Десислава Танева допълни, че до въвеждането на това правило земеделци са получавали годишно общо по 100 млн. лв. субсидии за земи, които обработват без правно основание.

Министърът посочи още, че с измененията в ЗСПЗЗ беше въведено правилото собствениците на животни да ползват с предимство пасища и ливади от обществения фонд.

„В момента приключва работата по анализ на режимите за собствеността и ползването на земеделските земи в целия Европейски съюз, както и анализ за земеползването у нас. С тези два анализа работната група ще започне да пише Кодекса догодина“, каза Танева.

Запитана как ще бъде решен казусът с отложените до 2017 г. глоби за компании извън ЕС, ако притежават земеделски земи в България, тя каза: „Това е последващ въпрос. Първо трябва да се реши какви ще са условията за земеползване в България. Те трябва да не са така безусловни, както беше, но трябва да са такива, както ги има и в други страни, за да сме равнопоставени. След това ще поставим темата за глобите“.

Министърът посочи още, че към 36-те млн. дка обработваеми земи в България има потенциал да бъдат разработени и добавени още 5 млн., без да се отчитат други 4 млн. дка, които се използват от притежателите за собствени нужди.

Председателят на парламентарната земеделска комисия Румен Христов посочи като приоритети за догодина работата по Кодекса за земята, Закона за Селскостопанската академия и Закона за браншовите организации. Запитан дали е възможно Кодексът за земята да бъде приет до средата на следващата година, той отговори: „Ако е готов, да“.

Други новини

· Картофопроизводителите ще получат 1,6 млн. лева · Преведени са 30 млн. лева за култури · Обезщетяват собствениците на земи · АИКБ предлага корекция в отдаването на земи · Фермери купуват земя на лизинг без самоучастие · НССЗ изготви над 2 850 проекта · ЕК настоя България да промени закона за земя · ДФЗ приема заявления по НПП 2014-2016 г. · Нивите в Шуменско поскъпнаха · Придобиване на земя по давност · Изпълнението на оперативните програми · Нов вид сделки доминира на пазара на земи · 55 точки са нужни за успех по мярка 4.2 · Обявено е второто класиране по мярка Г · Агрион предлага за продажба чрез търг земи · До 28 февруари е срока за пререгистрация на ... · Земеделците ще ползват отстъпка за акциза · Измама със зърно чрез манипулиран кантар в ... · България е с най-разпокъсаната земя в ЕС · Всяка трета нива е с нов собственик · Депутатите ще гласуват промени в Закона за .... · От 1 юни 2016 г. се предвижда отваряне на