България е с най-разпокъсаната земя в ЕС


България е с най-разпокъсаната земя в ЕС
България е страната с най-раздробената земеделска земя в Европа,съобщава БНР. Средният размер на една нива у нас е между 3 и 5 декара. Общо обработваемата земя у нас е 38 млн. декара. Тя е разделена на 25 милиона парчета с 3,5 млн. души собственици.

Данните сочат, че до момента са уедрени 44 хиляди декара, а там, където процесът се е случил, броят на имотите в съответните землища е намалял три пъти, а размерът им се е увеличил до 300 процента.

До момента всички опити за уедряване на земята в България са изключително частна инициатива – на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Кирил Стоянов от Министерството на земеделието обясни пред “Хоризонт”, че у нас уедряването е доброволно, но то крие рискове, защото ако един от собствениците не е съгласен, земята не подлежи на комасация и тези имоти остават като “дупки” между уедрените парцели.

Някои от европейските страни са решили проблема с раздробяването на земята с комбинация на задължително и доброволно уедряване, като в страните, в които има принудителна комасация, разходите се заплащат от държавата.

За пет години Турция е уедрила 50 млн. декара земя, като използва механизма на референдумите. В определени землища се провеждат допитвания и когато се стигне до съгласие, комасацията става задължителна за всички собственици.

Източник: AGnews.BG

Други новини

· Картофопроизводителите ще получат 1,6 млн. лева · Преведени са 30 млн. лева за култури · Обезщетяват собствениците на земи · АИКБ предлага корекция в отдаването на земи · Фермери купуват земя на лизинг без самоучастие · НССЗ изготви над 2 850 проекта · ЕК настоя България да промени закона за земя · ДФЗ приема заявления по НПП 2014-2016 г. · Нивите в Шуменско поскъпнаха · Придобиване на земя по давност · Изпълнението на оперативните програми · Нов вид сделки доминира на пазара на земи · 55 точки са нужни за успех по мярка 4.2 · Обявено е второто класиране по мярка Г · Агрион предлага за продажба чрез търг земи · До 28 февруари е срока за пререгистрация на ... · Агроминистерството ще работи по Кодекс за ... · Земеделците ще ползват отстъпка за акциза · Измама със зърно чрез манипулиран кантар в ... · Всяка трета нива е с нов собственик · Депутатите ще гласуват промени в Закона за .... · От 1 юни 2016 г. се предвижда отваряне на