Всяка трета нива е с нов собственик


Всяка трета нива е с нов собственик
За последните 7 години над 30% от земеделските земи в България са сменили собствеността си, като сключените сделки са за 11 млн. дка. Това съобщи Стайко Стайков председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

В момента у нас може декар нива може да се купи и за 50, и за 1000 лева в зависимост от района. Пасища, мери, ливади и земите, които не са изчистени вървят по 50 – 100лв./дка. Най-ниските цени са в областите Хасково и Видин.

От 2010 г. до 2014 г. цените са се покачили с близо 400 лева на дка, като в някои региони поскъпването е доста повече. През изминалата година средната цена за декар у нас е около 700 лв., като през 2013 г. тя е била около 600 лв. В Добрич през 2010 г. цената е била 531 лв., а през 2014 г. – 1256 лв. В Силистренско през 2010 г. земята се е търгувала за 277 лв./дка, а четири години по-късно цената се е повишила с 660 лева. „Макар и в района на Добруджа да има сделки и за 2000 лв., това не може да бъде показателно за пазара“, каза Стайков. На много места цените са достигнали своя максимум и не може повече да се очаква ръст

Данните на асоциацията показват, че най-ниски са рентите в Хасково, където са едва 20-25 лв./дка. Най-високи са в двете добруджански области – Добрич – между 85 и 100 лв./дка и в Силистра – от 65 до 85 лв./дка. В бъдеще се очаква плавен ръст на рентите, а на места те няма да се увеличават, тъй като са достигнали своя таван. По данни на НСИ от 2012 г. се наблюдава постепенно увеличение на наемната цена, като средната стойност на рентата за 2014 г. е 41 лв. за декар.

Не трябва да се прави директна връзка между цената на рентата и цената на земята, съветват експертите. В Европа рентата е около 50 евро/дка, а на земята – между 4 и 5 хил. евро на декар. Досега БАСЗЗ има завършени шест проекта за комасация върху 44 хил. дка. земя в селата Катунец, Смидово, Друмево, Раздел, Студена, Момина църква. В тези землища броят на имотите е намалял повече от три пъти а средният им размер се е увеличил с до 3 пъти. По този начин имотите на участниците се концентрират в желаните от тях масиви, а позитивен ефект се наблюдава дори и върху тези, които не са се включили в проектите. Към момента асоциацията има открити процедури за комасация на 15 землища, като се очаква броят им да нарасне през следващата година.

Източник:Монитор

Други новини

· Картофопроизводителите ще получат 1,6 млн. лева · Преведени са 30 млн. лева за култури · Обезщетяват собствениците на земи · АИКБ предлага корекция в отдаването на земи · Фермери купуват земя на лизинг без самоучастие · НССЗ изготви над 2 850 проекта · ЕК настоя България да промени закона за земя · ДФЗ приема заявления по НПП 2014-2016 г. · Нивите в Шуменско поскъпнаха · Придобиване на земя по давност · Изпълнението на оперативните програми · Нов вид сделки доминира на пазара на земи · 55 точки са нужни за успех по мярка 4.2 · Обявено е второто класиране по мярка Г · Агрион предлага за продажба чрез търг земи · До 28 февруари е срока за пререгистрация на ... · Агроминистерството ще работи по Кодекс за ... · Земеделците ще ползват отстъпка за акциза · Измама със зърно чрез манипулиран кантар в ... · България е с най-разпокъсаната земя в ЕС · Депутатите ще гласуват промени в Закона за .... · От 1 юни 2016 г. се предвижда отваряне на